Облаштування кухні. Правило робочого трикутника

Незалежно від розмірів кухонної площі, перед початком ремонту потрібно нанести план майбутньої кухні на аркуш паперу. Достеменно відзначити розстановку всього, що хочеться помістити в цей простір. Але не варто забувати і про правила розміщення меблів, дотримання яких допоможе зручно проводити час за приготуванням їжі.


Головні правила з розміщення меблів:

Стільниця – це робоча зона, у якої господиня проводить максимальну кількість часу, тому це обладнання встановлюється залежно від її зростання. Найпоширеніша висота становить 85 см, але якщо господарі високого зросту їм буде незручно, тому існує варіант із висотою стільниці в 90 – 100 см. Визначити потрібну висоту не складно. Для цього руку згинають у лікті на 90 С паралельно підлозі і відміряють 15 см, вниз.
Обідній стіл вибирається нижче за стільницю. Найпоширеніша висота це 70 – 80 див.
Газова плита. З метою безпеки її встановлення відбувається щонайменше на 50 см, від відкритих балконних дверей або вікон, де потоком повітря може задути полум'я вогню. Варіант, коли плита знаходитись у кутку теж не зовсім підходить. Перша причина, це відстань в 7 см від стіни, яка вказана в інструкціях, а це означає, що втрачається дорогоцінна площа. По-друге, бризки, що потраплятимуть на бічну стіну, важче відмити, ніж їхнє потрапляння на стільницю.
Витяжка монтується також залежно від зростання господарів. Найпоширеніший варіант, це 60-70 см, у висоту від плити. Люди вищого зростання встановлюють на 10 – 15 див, вище. Але при даному виді монтажу діє правило, чим витяжка вища, тим потужніша вона повинна бути.
Мийка для кухні вибирається глибока, а змішувач високий, це дозволить ставити в неї більші за обсягом каструлі. Не варто забувати, що і каналізаційний стояк повинен знаходитися від миття не більше 2,5 метра.
Посудомийна машина найкраще впишеться біля раковини, що дозволить полегшити її підключення до комунікацій.
• Для холодильника найкраще місце це кут, а щоб було зручніше ним скористатися, не займаючи зайвого простору, Потрібно переважити дверцята так щоб вона відкривалася в бік найближчої стіни (сучасні моделі холодильників мають таку функцію як перенавішування дверей).
Підбираючи варіант з розміщенням меблів, варто відразу виключити рішення, де мийка розташовуватиметься поряд з газовою плитою. Бризки, що можуть потрапити на розпечену поверхню сковороди, почнуть інтенсивно розбризкуватися.

 


Правила ергономіки для кухні важливі, але щоб можна було якнайкраще оптимізувати робочий процес, існують ще й правила трикутника. Що за правила, спробуємо розібратися докладніше.

У робочому трикутнику існує три вершини, які грають головну роль у зонуванні:
• вершина перша – зберігання продуктів, саме холодильник;
• як друга вершина виступає мийка, де продукти готуються до приготування;
• і для приготування їжі, звичайно ж, потрібна плита, що і виступає як третя вершина. Щоб досягти максимальної зручності всі вершини повинні знаходитися близько один від одного, це позбавить господарку від зайвої біганини по кухні. Розташування цього обладнання поруч теж неприпустимо, з метою безпеки. Найоптимальніша відстань становить 60 см.

Оскільки головою всього робочого процесу є мийка, саме вона і займає почесне місце у центрі. З боків від неї встановлюється холодильник та плита.


Дія робочого трикутника у різних плануваннях кухні:

• Лінійна кухня. Трикутник розміщується на одній стороні кухні. У центрі встановлюється мийка, а від неї по обидва боки, робочий стіл і лише потім холодильник та плита.
Витягнута «дворядна» кухня. Так як всі меблі розміщуються по обидва боки, то і вершини відповідно теж. Хорошим варіантом буде, коли миття та плита знаходяться по одній стороні, а холодильник – по іншій. При цьому дотримуємося відстань між рядами, яка не повинна бути меншою ніж 120 см.
• П-подібна кухня. Меблі займають три стіни, а значить і вершини встановлюються відповідно. Середній ряд підходить місце для раковини, а два протилежних для холодильника та плити.
• Кухня Г-подібна. Найпоширеніший і найзручніший варіант кухні. У кутку по центру розміщується мийка, а плита і холодильник по обидва боки від неї.


Поради для маленької та вузької кухні

Господарі мають маленьку і вузьку кухню часто розчаровуються, намагаючись всунути в неї всю сучасну техніку. Заощадити простір для потрібного обладнання можна із застосуванням декількох хитрощів. Головне, це використати кожен незадіяний сантиметр. А саме:
• якщо є можливість, можна розширити підвіконня, з якого вийде гарна стільниця;
• кожен сантиметр між наявними шафками можна використовувати для різних поличок;
• меблі бажано підбирати багатофункціональні;
• всі дверцята непогано б мати в розсувному варіанті або щоб відкривалися підняттям вгору;
• візуально допоможе збільшити простір меблі, що мають прозорі стільниці та спинки;
• двері на кухню роблять аркою або розсувним варіантом;
• посудомийну та пральну машини краще розмістити під стільницею;
• для мікрохвильової печі можна виділити місце за фасадом шафки;
• використовуємо стіни у висоту, де монтуються додаткові шафки;
шафи можна замінити настінними пеналами.

Сохранить