Поняття ергономіка має на увазі - зручності. Говорячи про ергономіку кухні потрібно знати кілька правил, які зроблять роботу господині зручною, раціональною та безпечною.
Організація переміщення кухні під час приготування їжі (робочий трикутник).
Основні переміщення господині на кухні відбуваються між холодильником, мийкою та плитою, утворюючи умовний (робочий) трикутник. Згідно з технологією приготування їжі, рекомендується холодильник, мийку і плиту розташовувати в наступній послідовності:
1. холодильник;
2. робоче місце розміщення товарів під час користування холодильником;
3. мийка - центр активності, який забирає близько 45% всього часу, що проводить господаркою на кухні;
4. основне робоче місце для приготування їжі, важливо запланувати йому достатній простір;
5. плита;
6. робоче місце для помічника, розміщення хлібниці, НВЧ тощо.
Досить важко практично побудувати кухню у повній відповідності до рекомендацій. Корективи вносять розміри приміщення та розташування комунікацій.
1. Розміщувати плиту та мийку поруч небажано.
2. Розміщувати плиту поруч із вікном та фіранками небезпечно.
Варіанти розміщення меблів на кухні можуть бути різні.
Власники типових квартир вибирають лінійний (1) або кутовий (2) варіант розміщення.
Для покращення переміщення на великих кухнях у будинках найбільше підходять: дворядна (3), П-подібна (4), острівна (5) або G-подібна (6) розстановка.
Об'єкти, що часто використовуються, повинні зберігатися в легко доступних місцях: на нижніх полицях настінних шаф і у верхніх висувних ящиках нижніх шаф.
Предмети, що рідко використовуються, зберігаються на верхніх полицях настінних шаф і на нижніх полицях нижніх розстібних шаф.
Часто вживані речі
Менш часто вживані речі
Рідко вживані речі
3. Настінна шафа з фасадом, що відкривається вгору паралельно, зручна і безпечна, але при відкриванні перекриває розташовану вище зону зберігання.
4. Настінна шафа з відкидним фасадом зручна, красива, але при відкритті фасад займає зону в якій багато господинь розміщують декоративний посуд, сувеніри, квіти.
5 - 6. Настінна шафа зі складними фасадами, що відкриваються вгору, найбільш безпечна в користуванні. Дуже зручна велика універсальна шафа, в якій сушка та полиці поєднані, така конструкція робить доступною велику зону зберігання часто використовуваного посуду та продуктів під час приготування їжі.
6. Двері розстібної кутової шафи для миття повинні бути не менше 40 см, для того щоб можна було зручно обслуговувати комунікації водопостачання.
7. У шафі для миття розташовуються не тільки комунікації для постачання та зливу води, а також відро для сміття, миючі та миючі засоби, можуть розташовуватися фільтр для очищення питної води, компактний бойлер. Тому розмір і конструкцію шафи для миття вибирайте відповідно розмірам предметів, що знаходяться в ньому.
8. Зберігання у висувних ящиках зручніше, ніж у шафах, оскільки побачити і дістати предмети швидше і легше, ніж зі звичайної полиці знизу. Для організованого зберігання невеликих предметів у висувних ящиках використовують спеціальні лотки та роздільники.
9. Зберігати пляшки з олією зручно біля плити у вузькій шафі з висувним металевим кошиком («карго»). Високі шафи колони із висувними кошиками зручні для зберігання великої кількості запасів. Як правило, їх розташовують на краю кухні.
Для виконання різних кухонних робіт (миття посуду, варіння, нарізка, розкочування тіста та ін.) зручна різна висота шаф, тому деякі виробники кухонь пропонують різну висоту плити, миття та висоту робочої поверхні
Але при користуванні такою кухнею можуть виникати незручності. Наприклад, у щілинах між шафами з часом накопичуватиметься бруд, збільшаться механічні впливи на торці стільниць, тим самим зменшиться їхня міцність і відповідно довговічність.
З метою виключення небажаних незручностей прийнято виготовляти висоту всієї стільниці однаковою.
Стандартна висота робочої поверхні кухні (850-860мм) призначена для жінок із середнім зростом 164 см. Це означає, що для жінок іншого зростання ця висота незручна. Для вищих жінок пропонуємо підбір висоти робочої поверхні.